Schrikdraadapparaten
Het schrikdraadapparaat
Een sterk schrikdraadapparaat is de basis voor de stroomvoorziening van uw schrikdraadraster. Het vermogen van een schrikdraadapparaat wordt weergegeven in Joules. 4 factoren spelen een belangrijke rol bij de keuze van het apparaat:
① Begroeiingsbelasting langs het raster
② De rasterlengte en het aantal rasterdraden
③ Het soort dier
④ De stroombron 9 V / 12 V of 230 V
Het juiste apparaat voor mijn afrastering
De begroeiing, een belangrijke factoor bij de keuze van een schrikdraadapparaat is de hoeveelheid begroeiing langs de afrastering.
De afrasteringslengte, de afrasteringslengte en de draaddiameter spelen een belangrijkste rol bij de keuze van een apparaat. Als afrasteringslengte wordt hierbij niet de som van de totale lengte van de draden bekeken, maar de eenvoudige lengte van het rastersysteem. Meer draden zijn voordeliger voor de werking met moderne schrikdraadapparaten dan weide - afrasteringen met één draad. Rasters met meer draden (die op regelmatige afstanden met elkaar verbonden zijn) transporteren bij een gelijke rasterlengte de stroom beter dan een raster met 1 draad.
Diersoort; Ook het soort dier speelt een belangrijke rol bij de apparaatkeuze. Bij moeilijk te houden dieren, zoals wilde dieren, schapen, geiten en pluimvee, moeten sterke apparaten gebruikt worden. Bij gemakkelijk te houden dieren, zoals runderen, paarden, varkens en andere huisdieren, kunnen bij gelijke afrasteringslengten apparaten met een lager vermogen ingezet worden.
De stroombron, voor de energievoorziening van de schrikdraadapparaten bestaan verschillende mogelijkheden.
- 230 Volt wisselstroom uit het stopcontact
- 12 Volt gelijkstroom uit een accu
- 12 Volt gelijkstroom uit zonnepanelen + accu
- 9 Volt gelijkstroom van niet oplaadbare batterijen
Er zijn veel redenen voor het gebruik van een schrikdraadapparaat met netaansluiting in het geval dat er netstroom aanwezig is: de aanschafprijs van het apparaat is relatief laag, de energiekosten zijn laag en het bedieningscomfort is hoog. Is er geen stopcontact ter beschikking, dan is het beste alternatief een apparaat op 12 Volt accu. Het iets duurdere alternatief is het gebruik van 9 Volt niet oplaadbare droge batterijen, ook om milieutechnische redenen.
Wat is een sterk schrikdraadapparaat? Twee belangrijke gegevens van het vermogen van een schrikdraadapparaat zijn voldoende om zijn prestatievermogen te beoordelen: impulsenergie (in Joule): Dit is de maximale energie van een impuls die een apparaat aan de afrastering afgeeft. Hoe hoger de impulsenergie, des te sterker is de elektrische schok voor het dier en des te gemakkelijker wordt begroeiing vernietigd.
- Apparaten met een lage impulsenergie (minder dan 0,5 Joule) zijn geschikt voor gemakkelijk te houden diersoorten en korte weideafrasteringen zonder of met een lichte grasbegroeiing.
- Apparaten met een medium impulsenergie (1 tot 5 Joule) zijn geschikt voor moeilijk te houden dieren en vooral voor weideafrasteringen met normale grasbegroeiing.
- Apparaten met een hoge impulsenergie (meer dan 5 Joule) werden speciaal ontwikkeld voor lange weideafrasteringen met een sterke grasbegroeiing.
impulsenergie = schoksterkte op het raster Ladingsenergie is de energie die het apparaat van een batterij resp. stopcontact opneemt en intern op staat.
We kennen een aantal wettelijke richtlijnen met betrekking tot een weide afrastering. Zo moet uiteraard het gebruikte schrikdraad apparaat voldoen aan de veiligheidsnormen (CE keurmerk). Daarnaast mag u niet meer dan 1 schrikdraad apparaat aansluiten op uw afrastering Moet de aarding tenminste 10 meter verwijderd zijn van de aarding netspanning Aanduiding aan openbare weg en wandel- fietspaden “pas op schrikdraad” iedere 50m Zet nooit stroom op punt of prikkeldraad.