Vliegende insecten
Vliegen: een bron van ergernis! Vliegen zijn beruchte ziekteverspreiders, maar zijn ook zeer hinderlijk in stallen en buiten. Veel vliegenoverlast is te voorkomen door het verwijderen van afval, mest afvoeren, stalvloeren schoonhouden, voedingsmiddelen en mesthopen afdekken. Als daadwerkelijk vliegenbestrijding nodig is, kan dit op verschillende manieren.
Levenscyclus Voor een juiste bestrijding van vliegen is het van belang om de cyclus van de vlieg te kennen. Vliegen doorlopen een viertal levensstadia namelijk ei, larve, pop en volwassen vlieg. Een volwassen vlieg legt gemiddeld zo’n 100 eitjes per dag in de omgeving van mest- en voedselresten. De eitjes veranderen binnen 24 uur in witachtige larven oftewel maden. Deze maden ondergaan een drietal larvenstadia waarna zich een pop ontwikkeld, een ‘bruine korrel’. Na 3 tot 5 dagen ontstaat hieruit de volwassen vlieg die zo’n 3-7 dagen blijft leven. De gehele cyclus van de vlieg duurt afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en zonuren één tot drie weken. In stallen met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid dient het gehele jaar door vliegenbestrijding plaats te vinden. In andere stallen dient in het voorjaar worden gestart met de bestrijding van vliegen totdat de temperatuur weer daalt onder 18ºC.
Eén vlieg in de lucht betekent dat er al weer meer dan honderd eitjes zijn gelegd! Behandel vooral de plekken waar veel vliegen zitten en waar de eitjes worden gelegd. Ruim voedsel- en mestresten regelmatig op en mix de gierkelders. Pas de juiste middelen toe op de daarvoor bestemde plaatsen en houdt rekening met de werkingsduur